Bahan A1 kg (6½ cawan) sagu rumbia
Air panas yang baru dimasak
1 liter (4 cawan) air
Bahan B600 g ikan putih/tongkol/tenggiri/kurau/senangin
40 g (5 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih
10 g (2 sm) kunyit hidup ditumbuk kasar
10 g (2 sm) halia
3 g (5 biji) cili padi
30 g (2 batang) serai, diketuk
5 g (5 keping) asam keping
9 g (1½ sudu teh) garam
625 ml (2½ cawan) air
Bahan C500 g (60 pokok) pucuk paku, dibersihkan dan dipetik
3 g (1/2 sudu teh) garam
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran
20 g (3 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih ditumbuk
10 g (1 sudu makan) belacan
125 ml (1/2 cawan) air
1 biji cili merah (dihiris) untuk hiasan
Cara membuat ambuyat:
- Sagu dicampur dengan 4 cawan air dan mendapkan selama 10 minit.
- Tuang air dan masukkan sagu ke dalam bekas yang tahan air panas.
- Bancuh sagu dengan air panas yang baru mendidih. Kacau hingga sebati dan masak sehingga sagu kelihatan jernih dan likat (seperti gam. Ini menandakan sagu itu telah masak).
- Ikan dibersih dan dipotong 5 keping.
- Masak di dalam periuk bersama-sama dengan bahan-bahan lain. Rebus sehingga masak.
- Panaskan minyak di kuali dan tumis semua bahan yang ditumis sehingga naik bau.
- Masukkan sayur pucuk paku dan garam. Tambah 1/2 cawan air. Masak hingga empuk. Hiaskan dengan cili merah.
- Ambuyat dimakan menggunakan candas (atau kayu penyepit) dan dicelup dengan kuah ikan dan terus dimakan bersama-sama dengan sayur pucuk paku.
- Sagu adalah makan ruji untuk kaum Bisaya. Resipi ini adalah makanan seimbang, kaya dengan karbohidrat kompleks dan serat serta rendah lemak dan garam.
- Bagi Semenanjung Malaysia yang susah untuk mendapatkan sagu rumbia, boleh diganti dengan biji sagu atau sagu ubi yang mana perlu dimasak diatas api sehingga sagu kelihatan jernih.
- Makanan ini baik dimakan sewaktu masih panas.
No comments:
Post a Comment