Wednesday, 3 July 2013

Resipi Hinava

Gambar Hinava Makanan Kaum Kadazandusun Hinava, Makanan Tradisi Kaum Kadazan Dusun
 

Resipi Hinava

Bahan-bahan

  • Ikan Tenggiri ( Sederhana)
  • 6 Ulas Bawang Merah (dihiris)
  • 2 Ulas Bawang Putih (dihiris)
  • 3-4 Biji Limau Kapas (Ambil jusnya)
  • Sedikit garam, serbuk perasa, Halia

Cara-cara

  1. Ikan Tenggiri dibersihkan terlebih dahulu, kemudian dicincang hingga lumat.
  2. Tuangkan sedikit air panas ke atas isi ikan tersebut selama 1 minit dan toskan.
  3. Semua bahan yang telah dihiris halus tadi digaulkan bersama dengan isi ikan.
  4. Kemudian dicampur dengan jus limau kapas

Resipi Hinava

Bahan-bahan

  • Ikan Tenggiri ( Sederhana)
  • 6 Ulas Bawang Merah (dihiris)
  • 2 Ulas Bawang Putih (dihiris)
  • 3-4 Biji Limau Kapas (Ambil jusnya)
  • Sedikit garam, serbuk perasa, Halia

Cara-cara

  1. Ikan Tenggiri dibersihkan terlebih dahulu, kemudian dicincang hingga lumat.
  2. Tuangkan sedikit air panas ke atas isi ikan tersebut selama 1 minit dan toskan.
  3. Semua bahan yang telah dihiris halus tadi digaulkan bersama dengan isi ikan.
  4. Kemudian dicampur dengan jus limau kapas.
- See more at: http://my.mustaffa.org/makan-tradisi-hinava#sthash.70Ksxq7B.dpuf

Resipi Hinava

Bahan-bahan

  • Ikan Tenggiri ( Sederhana)
  • 6 Ulas Bawang Merah (dihiris)
  • 2 Ulas Bawang Putih (dihiris)
  • 3-4 Biji Limau Kapas (Ambil jusnya)
  • Sedikit garam, serbuk perasa, Halia

Cara-cara

  1. Ikan Tenggiri dibersihkan terlebih dahulu, kemudian dicincang hingga lumat.
  2. Tuangkan sedikit air panas ke atas isi ikan tersebut selama 1 minit dan toskan.
  3. Semua bahan yang telah dihiris halus tadi digaulkan bersama dengan isi ikan.
  4. Kemudian dicampur dengan jus limau kapas.
- See more at: http://my.mustaffa.org/makan-tradisi-hinava#sthash.70Ksxq7B.dpuf

No comments:

Post a Comment