Wednesday 3 July 2013

Ikan merah masak sambal kaum Cocos


Resepi: Ikan Merah Masak Sambal Cocos 
(Istilah Cocos merujuk kepada suku kaum Melayu Cocos)


Bahan-bahan:
3 keping ikan merah
500ml santan sederhana pekat
2 biji limau nipis - perah jusnya
garam / perasa pilihan
serbuk kunyit
minyak

Bahan kisar:
15 biji cili kering
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1.5cm belacan 
1 genggam ketumbar biji

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng setengah masak. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan santan .
4. Masukkan ikan dan biarkan mendidih hingga ikan masak.
5. Masukkan garam dan perasa.
6. Masukkan jus limau nipis.
7. Ikan Merah Masak Sambal Cocos sedia untuk dihidangkan.

Marilah cuba resepi masakan tradisi Melayu Cocos yang memang terkenal dalam masyarakat ini. Menu ini selalunya dihidangkan dalam majlis kenduri dan bacaan doa selamat di kampung.

No comments:

Post a Comment