BAHAN-BAHAN:
1 bungkus tepung beras
1/2 kg tepung gandum
1/2 kg gula pasir
200 gm gula melaka
500 ml air sejuk
Minyak untuk menggoreng
CARA MENYEDIAKAN:
1) Ayak tepung beras bersama tepung gandum
2) Masukkan gula pasir dan gaul rata
3) Masukkan gula melaka yang sudah dibancuh dengan air dan tapis.
4)Gaulbersama tepung tadi.Gaul rata
5) Biarkan selama 6 hingga 8 jam barulah digoreng
terima kasih atas resepi ini. tapi mengapa perlu tunggu 6 hingga 8 jam sebelum goreng? hehe
ReplyDeleteKuih penjaram perlu diperam supaya tepung dan gula ada proses fermentasi jd bila goreng dia ada struktur mcm sarang2 tu..
DeleteMungkin dia ada hal d KK, jd lepas 6-8 jam tu baru dpt sambung masak.
ReplyDeleteLucu🤣
DeleteHahahaha..bukan kna marah bini ka dia
DeleteTq share resepi. 😘
ReplyDeletea
ReplyDeleteNak tanya, air sejuk tu air yg keluar dr peti ais tu ke? Atau air paip je?
ReplyDeleteWow simple...like it!
ReplyDelete