Wednesday, 3 July 2013

Kuih tradisional,kuih penjaram.


BAHAN-BAHAN:
1 bungkus tepung beras
1/2 kg tepung gandum
1/2 kg gula pasir
200 gm gula melaka
500 ml air sejuk
Minyak untuk menggoreng

CARA MENYEDIA­KAN:
1) Ayak tepung beras bersama tepung gandum
2) Masukkan gula pasir dan gaul rata
3) Masukkan gula melaka yang sudah dibancuh dengan air dan tapis.
4)Gaulbersama tepung tadi.Gaul rata
5) Biarkan selama 6 hingga 8 jam barulah digoreng

9 comments:

  1. terima kasih atas resepi ini. tapi mengapa perlu tunggu 6 hingga 8 jam sebelum goreng? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuih penjaram perlu diperam supaya tepung dan gula ada proses fermentasi jd bila goreng dia ada struktur mcm sarang2 tu..

      Delete
  2. Mungkin dia ada hal d KK, jd lepas 6-8 jam tu baru dpt sambung masak.

    ReplyDelete
  3. Nak tanya, air sejuk tu air yg keluar dr peti ais tu ke? Atau air paip je?

    ReplyDelete