Friday 5 July 2013

Keropok Amplang Sabah






BAHAN-BAHAN:
  • 300gm ikan parang
  • 280gm tepung ubi
  • 20gm tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 30ml minyak
  • Garam dan gula secukup rasa
     
CARA MEMASAK:
  1. Rebuskan ikan dan ambil isinya.
  2. Kemudian, campurkan isi ikan dengan telur dan minyak. Gaul rata.
  3. Masukkan tepung ubi, tepung gandum, garam dan gula secukup rasa.
  4. Uli hingga menjadi doh. Setelah itu, bentuk menjadi bebola kecil dan rebus sehingga masak.
  5. Kemudian, jemur bebola hingga kering.
  6. Apabila ia sudah kering, ia sedia digoreng.
  7. Panaskan minyak dan goreng amplang hingga kembang.
  8. Sedia dinikmati.

3 comments:

  1. My fav....terima kasih...akhirnya saya dapat resepi ni....akan cuba buat ...

    ReplyDelete
  2. bahan xbanyak.
    tapi leceh skit sbb kene keringkan.
    hasil mmg bestla..

    ReplyDelete
  3. Wahhh , saya mahu cuba ni . TERIMA KASIH 👍

    ReplyDelete